Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klimaatslimme Kaat neemt leerlingen mee langs nieuw interactief wandelpad in Westerlo

Tongelsbos

Leerlingen van het Buitengewoon Lager Onderwijs Tongelsbos in Westerlo gingen vandaag op stap met Klimaatslimme Kaat. Tijdens een wandeling door één van de nieuwe klimaatslimme bossen in onze provincie leerden ze hoe bossen kunnen helpen om de effecten van klimaatverandering te beperken.

Het werd een leerrijke wandeling met QR-codes die verwijzen naar online spelletjes en een bosbingo.

Ook in Herentals, Laakdal, Essen, Bonheiden, Zoersel, Ranst en Malle duiken klimaatpaden op.

“Bossen spelen een belangrijke rol in het verminderen van de effecten van klimaatverandering”, schetst gedeputeerde voor Milieu en Natuur De Haes. “Ze zetten CO2 om in zuurstof, werken verkoelend en houden water vast. Tegelijkertijd heeft het klimaat ook effect op hoe onze bossen er gaan uitzien, welke soorten er zullen groeien en hoe gezond de bomen zijn.”

Om een antwoord te formuleren op deze uitdaging werkten de drie Antwerpse Bosgroepen en BOS+ samen een PDPO-project uit rond de relatie tussen klimaat en bosbeheer. De bedoeling? Onze bossen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering én lokaal een steentje bijdragen tegen de klimaatverandering.

“Op het platteland gaan we enkel door samenwerking de klimaatdoelstellingen halen. Met klimaatbossen extra CO2 opvangen, gaat hier immers hand in hand met landbouwers die zich daarnaast ook inzetten voor diezelfde CO2 opslag in de bodem. Belangrijk ook dat door de workshops met kinderen van de lagere school in dit project de toekomstige generatie nu al attent werd gemaakt op het belang van een betere omgevingskwaliteit.” 

Meer klimaatinzicht via 4 pijlers

Niet enkel scholen maar ook verschillende andere doelgroepen worden bij dit project betrokken, geïnformeerd en bewustgemaakt. “We zetten dan ook in op verschillende pistes”, legt Bosgroepcoördinator Jan Seynaeve uit:

  • “Een kant-en-klare bosscan geeft inzicht in de klimaatgevoeligheid van een bos. Bosbeheerders kunnen hiermee aan de slag om met enkele bosbeheermaatregelen hun bos klimaatrobuuster te maken.
  • Op 11 locaties in de provincie Antwerpen werden klimaatvoorbeeldbossen ingericht om bosexperten te inspireren. Enkele experimenten geven ons nog meer inzicht in hoe een bos zich zou moeten aanpassen aan het veranderende klimaat.
  • Acht klimaatwandelpaden maken het algemene publiek en kinderen bewust van de doordachte ingrepen en de aanwezige elementen die het bos sterker en veerkrachtiger maken. Klimaatslimme Kaat gidst hen doorheen het bos. Door QR-codes langsheen het pad te scannen, kan je alle informatie vinden. Op elke locatie kunnen jong en oud spelletjes of opdrachten uitvoeren, zoals een heuse bosbingo.
  • Vier scholen mogen zich tot slot ambassadeur noemen van een klimaatslim bos in hun buurt. De kinderen en hun leerkrachten werden aan de hand van enkele workshops opgeleid over klimaat en bos om meer betrokkenheid te creëren.”

Wandel en speel mee met Klimaatslimme Kaat

Hier kan je de acht nieuwe klimaatwandelpaden vinden:

  • Watervoort, Herentals
  • Kloempenbos, Laakdal
  • Mierenpad, Kamp C, Westerlo
  • Redemptoristen, Essen
  • Zellaer, Bonheiden
  • Dwergenbos, Zoersel
  • Vlinderspoorbos, Ranst
  • Ter Loke, Malle (in aanleg).

Scan de QR-codes en kom te weten wat we doen in het bos om het sterker te maken tegen de klimaatverandering. Er zijn ook doe-opdrachten en spelletjes voor jong en oud. 

Foto : De leerlingen van Buitengewoon Lager Onderwijs Tongelsbos testten een nieuw klimaatwandelpad uit bij Kamp C in Westerlo -  provincie Antwerpen.

Tongelsbos

Deel dit artikel